Give - Don't Take

This article is made with Finnish sustainability experts and is exceptionally in Finnish.

Opas lempeämpiin lahjoihin

Kokosimme eri alojen asiantuntijoiden kanssa ajatuksemme yhteen tarjotaksemme vinkkejä lempeämpiin lahjoihin - niin lahjan antajalle, saajalle kuin sen tekijöille. Meistä on tärkeää pohtia erilaisia näkökulmia kuluttamiseen ja lahjan antamiseen. Näistä ajatuksistamme toimittaja Anna Nummisto kokosi uudenlaisen lahjaoppaan, joka tarjoaa vinkkejä aineettomiin- ja tavaralahjoihin, sekä kestävään juhlapöytään.

Lahjakausina tavaraa ostetaan ostamisen ilosta, usein sosiaalisesta paineesta, koska muutkin ostavat. Pelkästään jouluna Postin kautta kulkee noin miljoona postitettua lahjapakettia, joiden päälle lasketaan vielä ne, jotka kulkeutuvat kuusen alle omin käsin. Tähän yhteen juhlaan keskivertosuomalaisella palaa noin 12 prosenttia kotitalouden kokonaistuloista ja suurimmat lahjasuosikit ovat vaatteet, lelut ja pelit.

Olipa lahjasi aineeton tai perinteinen paketti, anna sen olla saajalleen että tekijälleen merkityksellinen. Lahjaa antaessa on hyvä miettiä, annetaanko se sydämestä vai onko se tilaisuuden määrittelemä välttämättömyys.

Ennen ostamista on tärkeintä miettiä, tuleeko tämä tavara rakastetuksi? Meillä on jo niin paljon tavaroita, jotka eivät tuo mitään iloa.
Amanda Rejström - Spark Sustainability

AINEETON LAHJA ON ELÄMYS

Ympäristölle ystävällisempi aineeton lahja on usein saajalleen merkityksellisempi kuin paperiin kääräisty krääsä. Parhaassa tapauksessa se on myös tavaraa henkilökohtaisempi. Aineeton lahja on aina parempi vaihtoehto siinä tapauksessa, jos et ole aivan varma, tulisiko tavara saajalleen tarpeeseen. Aineeton lahja vaatii usein antajaltaan hieman enemmän, sillä sitä valitessa pitää ottaa huomioon saajan mieltymykset, persoonallisuus ja tarpeet. Aineeton lahja voi olla jotain sellaista, mitä saaja ei ehkä itse itselleen voisi hankkia. Se voi antaa elämyksen tai auttaa henkilökohtaisessa kasvussa, esimerkiksi kurssin tai kulttuuririennon muodossa.

Tuotannon läpinäkyvyys on erittäin tärkeä näkökulma, jos etsitään kestävästi tuotettua lahjaa. Haluan valintani olevan lahja myös tuotteen takana oleville tahoille.
Outi Korpilaakso - Lovia

Tavaralahjoissa laatu korvaa määrän

Täydellinen tavaralahja tulee tarpeeseen. Sen hankinnassa on kiinnitetty huomiota valmistusmaahan, materiaaleihin ja käytettävyyteen, ekologiseen taakkaan sekä eettisyyteen. Jos lahjan eettisyys mietityttää, kannattaa suosia suomalaista.

Niidenkin osalta kannattaa yrittää selvittää, onko yritys aidosti eettinen ja onko se ottanut kestävän kehityksen ydinarvokseen. Työllistääkö se esimerkiksi vähäosaisia, antaen heille elannon, vai hyödyntääkö yritys pääsääntöisesti halpatyövoimaa kyseenalaisissa olosuhteissa? Kiperien kysymyksien kysyminen kaupassa kannattaa, sillä vastauksista voi nopeasti päätellä, kuinka syvällä arvot yrityksessä ovat.

Jos brändin toiminta ei ole avointa, äänestä kukkarollasi. Maailmassa on myös yrityksiä, jotka kertovat avoimesti tuotantoprosesseistaan sekä tuotteiden alkuperästä.

Tärkeintä on löytää oma innostava tapa säästää maapalloamme. Yhteisillä teoilla on iso merkitys. Me allekirjoittaneet haluamme tänä jouluna tehdä kestävämpiä valintoja.

Liity mukaan kestävämpään lahjavallankumoukseen jakamalla oma vinkkisi

#givedonttake

Lovia
Noora Shingler, Kemikaalicocktail
Meeri Koutaniemi, valokuvaaja ja toimittaja
Otso Sillanaukee, Nollahukka
Goodio
Spark Sustainability

Lovia love letter for revolutionisers

Plant a tree by joining the community