Helsingin liikkeemme on auki To-Pe 12-19 ja La 11-17 osoitteessa Fredrikinkatu 18
havu_ylos

Give – Don’t Take

Lahjaopas lempeämpään jouluun

Tänä jouluna haluamme keskittyä merkityksellisen antamiseen. Kokosimme eri alojen asiantuntijoiden kanssa ajatuksemme yhteen tarjotaksemme vinkkejä lempeämpään jouluun - niin lahjan antajalle, saajalle kuin sen tekijöille. Meistä on tärkeää pohtia erilaisia näkökulmia kuluttamiseen ja lahjan antamiseen. Näistä ajatuksistamme toimittaja Anna Nummisto kokosi uudenlaisen lahjaoppaan, joka tarjoaa vinkkejä aineettomiin- ja tavaralahjoihin, sekä kestävään joulupöytään.

This article is exceptionally in Finnish - we will share it in English in our social medias. We wanted to comprise a different kind of gift guide. One that would make you think about the power of your choices and the reality behind the production of gifts. This is why, together with experts of sustainability from different field, we put together the Give – Don’t Take guide - leading you towards a more gentle Christmas, both for yourself, your loved ones and the environment.

Yhteisillä teoilla on iso merkitys.
Me allekirjoittaneet haluamme tänä jouluna tehdä kestävämpiä valintoja.

Mikä on sinun valintasi?
Liity kestävään lahjavallankumoukseen jakamalla oma vinkkisi
#givedonttake

Lahjaoppaan Lovian kanssa tekivät
Noora Shingler, Kemikaalicocktail, luonnonkosmetiikan asiantuntija ja toimittaja
Meeri Koutaniemi, ihmisoikeuksien puolestapuhuja, valokuvaaja ja toimittaja
Otso Sillanaukee, Nollahukka, zero waste –elämäntyylin sanansaattaja, vaikuttaja ja kirjailija
Goodio, eettinen suomalainen luomuraakasuklaamerkki
Spark Sustainability, yksilön hiilijalanjäljen vähentämiseen keskittyvä tietoalusta

Toimittaja: Anna Nummisto
Graafikko: Kiira Keski-Hakuni

havu_alas
havu_ylos

Give – Don’t Take

Lahjaopas lempeämpään jouluun

Tänä jouluna haluamme keskittyä merkityksellisen antamiseen. Kokosimme eri alojen asiantuntijoiden kanssa ajatuksemme yhteen tarjotaksemme vinkkejä lempeämpään jouluun - niin lahjan antajalle, saajalle kuin sen tekijöille. Meistä on tärkeää pohtia erilaisia näkökulmia kuluttamiseen ja lahjan antamiseen. Näistä ajatuksistamme toimittaja Anna Nummisto kokosi uudenlaisen lahjaoppaan, joka tarjoaa vinkkejä aineettomiin- ja tavaralahjoihin, sekä kestävään joulupöytään.

Jouluna tavaraa ostetaan ostamisen ilosta, usein sosiaalisesta paineesta, koska muutkin ostavat. Suomalaiset hankkivat vuosittain noin 7 miljoonaa joulukinkkua, 1,5 miljoonaa joulukuusta ja yli 100 miljoonan euron arvosta joulukukkia. Postin kautta kulkee noin miljoona postitettua joulupakettia, joiden päälle lasketaan vielä ne, jotka kulkeutuvat kuusen alle omin käsin. Jouluun keskivertosuomalaisella palaa noin 12 prosenttia kotitalouden kokonaistuloista ja suurimmat lahjasuosikit ovat vaatteet, lelut ja pelit. Kuudesosa joulubudjetista kulutetaan makeisiin ja herkkuihin.

Olipa lahjasi aineeton tai perinteinen paketti, anna sen olla saajalleen että tekijälleen merkityksellinen. Joulun alla on hyvä miettiä, annetaanko lahja sydämestä vai onko se joulun määrittelemä välttämättömyys.

AINEETON LAHJA ON ELÄMYS

Ympäristölle ystävällisempi aineeton lahja on usein saajalleen merkityksellisempi kuin paperiin kääräisty krääsä. Parhaassa tapauksessa se on myös tavaraa henkilökohtaisempi. Aineeton lahja on aina parempi vaihtoehto siinä tapauksessa, jos et ole aivan varma, tulisiko tavara saajalleen tarpeeseen. Aineeton lahja vaatii usein antajaltaan hieman enemmän, sillä sitä valitessa pitää ottaa huomioon saajan mieltymykset, persoonallisuus ja tarpeet. Aineeton lahja voi olla jotain sellaista, mitä saaja ei ehkä itse itselleen voisi hankkia. Se voi antaa elämyksen tai auttaa henkilökohtaisessa kasvussa, esimerkiksi kurssin tai kulttuuririennon muodossa.

givedonttake_quote

Tavaralahjoissa laatu korvaa määrän

Täydellinen tavaralahja tulee tarpeeseen. Sen hankinnassa on kiinnitetty huomiota valmistusmaahan, materiaaleihin ja käytettävyyteen, ekologiseen taakkaan sekä eettisyyteen. Jos lahjan eettisyys mietityttää, kannattaa suosia suomalaista.

Niidenkin osalta kannattaa yrittää selvittää, onko yritys aidosti eettinen ja onko se ottanut kestävän kehityksen ydinarvokseen. Työllistääkö se esimerkiksi vähäosaisia, antaen heille elannon, vai hyödyntääkö yritys pääsääntöisesti halpatyövoimaa kyseenalaisissa olosuhteissa? Kiperien kysymyksien kysyminen kaupassa kannattaa, sillä vastauksista voi nopeasti päätellä, kuinka syvällä arvot yrityksessä ovat.

Jos brändin toiminta ei ole avointa, äänestä kukkarollasi. Maailmassa on myös yrityksiä, jotka kertovat avoimesti tuotantoprosesseistaan sekä tuotteiden alkuperästä.

givedonttake_quote2

Ilmastoystävällinen joulupöytä

Perinteiset suomalaiset jouluruuat perustuvat sesonkiajatteluun ja lisävinkkejä kauden kasviksista voi katsoa satokalenterista. Käytä kotimaisia aineksia ja vaihda esimerkiksi joulupuuron ja laatikoiden riisi ohraan. Jos perinteiset maut tuntuvat tylsiltä, samoista raaka-aineista voi tuunata uusia makuja kokeilemalla erilaisia valmistustapoja ja mausteita.

Jouluruokia ei kannata valmistaa vain siksi, että niitä on aina tarjottu. On parempi jättää pois sellaiset ruuat, joita ei syödä, kuin kaataa sitten suurin osa aaton päätteeksi roskikseen. Ruuan määrä kannattaa laskea syöjien mukaan hävikin minimoimiseksi. Kenenkään vatsalaukku ei ole jouluna suurempi kuin arkena. Satsaa siis enemmän laatuun kuin määrään.

Pienetkin muutokset vaikuttavat. Kokeile tavallisen kerman sijasta kaurakermaa ja valitse joulukalat WWF:n kalaoppaan vihreältä listalta. Valitse kotimaista järvikalaa, sillä sen pyytäminen ehkäisee järvien rehevöitymistä. Myös riista on vihreä valinta.

Jos joulukinkku ei nappaa, sen voi jättää ostamatta. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 000 kg, josta kasvisruokavalio säästää 600–700 kiloa hiilidioksidia vuodessa ja vegaaniruokavalio noin 1000 kiloa. Vegaanisuus vähentää henkilökohtaista hiilijalanjälkeä noin 10 prosenttia. Tosin kaikenlaisilla valinnoilla on väliä. Joulumatka Thaimaahan kasvattaa samaa jälkeä helposti 2000 kiloa.

givedonttake_quote3

Tärkeintä on löytää oma innostava tapa säästää maapalloamme.

Kaikki teot ovat yhtä arvokkaita.

Yhteisillä teoilla on iso merkitys. Me allekirjoittaneet haluamme tänä jouluna tehdä kestävämpiä valintoja.

Liity mukaan kestävämpään lahjavallankumoukseen jakamalla oma vinkkisi

#givedonttake

Lovia
Noora Shingler, Kemikaalicocktail
Meeri Koutaniemi, valokuvaaja ja toimittaja
Otso Sillanaukee, Nollahukka
Goodio
Spark Sustainability

Join the mood

Let us take you deeper into the world of Lovia